salam-ukhwah Friday, August 12, 2011

Alhamdulillah. Kita masih lagi mampu bernafas, masih mampu bergerak, masih mampu berfikir dan masih hidup.
Andainya pagi tadi kita bangun dari tidur, dan tidak dapat melihat, apakah kita mampu berganjak daripada tempat tidur kita? Andainya setelah terjaga dari tidur pagi tadi telinga kita tidak dapat menangkap sebarang bunyi, kepada siapa kita akan mengadu?

SubhanaAllah. Banyak sungguh nikmat yang kita perolehi setiap hari. Hmm… berapakah bayaran untuk semua ini? Bayaran untuk udara yang dihirup, air yang diminum, tenaga yang digunakan, kewarasan ketika berfikir dan masa yang mematangkan kita?

“Dan jika kamu menghitung nikmat Allah yang dilimpahkannya kepada kamu, tiadalah kamu akan dapat menghitungnya satu persatu, sesungguhnya Allah maha pengampun lagi maha mengasihani.” (an-Nahl, 16: 18 )
Sesungguhnya nikmat Allah adalah terlalu banyak diberikan kepada makhlukNya. Namun manusia sering lalai dan leka dengan nikmat yang dikecapi ini sehingga Allah bertanya kepada mereka yang sering mendustakan nikmat-nikmat yang diberikanNya.

Mari kita melihat kepada surah ar-Rahman, di mana Allah mengulang-ulang firmanNya, “Maka nikmat tuhanmu yang manakah yang kamu dustakan?”. Dalam surah ini, Allah memberikan banyak contoh nikmat yang dikurniakannya kepada manusia daripada penciptaan alam, kejadian manusia sehinggalah ganjaran di Syurga.

Dua nikmat yang manusia sering lupai ada dinyatakan oleh RasulAllah seperti hadith di bawah.
Dari Ibnu Abbas Radiallahu-Anhuma dari Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Dua nikmat yang kebanyakan manusia terpedaya dengannya ialah waktu sihat dan masa lapang. (Riwayat Al-Imam Al-Bukhari).

Memang tidak dapat dinafikan bahawa dua nikmat tersebut iaitu masa sihat dan masa lapang sering tidak dipedulikan oleh kebanyakan manusia. Ketika badan dan akal kita sihat, setiap perkara mudah dilakukan. Kita mudah untuk bergerak ke mana sahaja tanpa sebarang keuzuran.

Namun adakah kekuatan fizikal ini digunakan dengan cara yang terbaik dalam memenuhi tuntutan agama? Adakah kita mudah pergi ke masjid, sentiasa menghadiri majlis ilmu atau menziarahi saudara dan tetangga?
Adakah akal yang sihat dan waras digunakan untuk menghasilkan sesuatu yang bermanfaat untuk Islam? Atau menggunakan kelebihan intelektual ini dengan memberi buah fikiran untuk dalam menyelesaikan masalah masyrakat!

Kita mudah menghargai nikmat kesihatan bila ditimpa sakit. Bak kata pepatah, bila terhantuk baru tengadah. Masa badan berasa sakit, baru teringat nak solat dan ingat kepada Pemberi penawar. Segala kelebihan seperti duit dan pangkat mungkin tidak berguna apabila fizikal sakit, apatah lagi jika mental yang sakit.

Nikmat kedua yang sering dilupai oleh manusia ialah masa lapang. Mungkin ramai yang mengadu bahawa 24 jam sehari semalam tidak mencukupi kerana dikatakan terlalu sibuk dengan urusan dunia. Oleh itu mudah sahaja bagi mereka alas an untuk tidak sempat melakukan sesuatu yang menjadi kewajiban (fardhu ain) melainkan ada kaitan dengan kerjaya. Tidak hairanlah kebejatan sosial semakin menjadi-jadi kerana masa tidak diurus dengan betul apabila ruang waktu tertentu sepatutnya digunakan untuk keperluan lain, tetapi digunakan untuk melakukan perkara lain.

Sebagai contoh, institusi keluarga tidak harmoni kerana anak-anak tidak cukup masa bersama ayah dan ibu mereka yang sibuk bekerja. Lebih-lebih lagi bagi pasangan suami isteri yang terpaksa berjauhan, kesefahaman dan keharmonian dalam keluarga semakin jauh dan renggang.

Kenapa ramai yang sanggup dan mampu menghabiskan banyak masa untuk bekerja tetapi tiada masa untuk menyumbangkan tenaga untuk Islam? Kita sanggup meluangkan masa untuk pelanggan kita tetapi tiadakah ruang waktu untuk bersama-sama ibu bapa di kampung seminggu atau sebulan sekali?

Banyak masa kita gunakan untuk menonton televisyen atau melayari internet yang belum tentu bermanfaat dan mungkin ada unsur maksiat. Adakah terlalu lama bagi kita meluangkan masa sekitar sejam dua untuk membaca bahan-bahan ilmiah atau menghadiri majlis ilmu?
Hampir setiap masa telinga kita mendengar muzik, kenapa amat sukar untuk mendengar alunan zikir dan bacaan al-Quran? Waktu bergerak sehala tanpa pernah berundur, oleh kita wajar menyelianya dengan baik dan teratur bukannya hanya bergerak mengikut arus dalam tipu daya dunia.

Membuat analisa atau muhasabah merupakan suatu amalan yang baik sebagai cara menyemak diri. Dengan ini kita dapat mengimbas kegiatan harian dan seterusnya memperbaiki perkara-perkara yang merugikan diri.
Marilah kita bersyukur dengan pelbagai nikmat yang Allah kurniakan ini, agar kita tidak tergolong dalam kalangan orang-orang yang rugi dan mendapat azab Allah.

“Dan ingatlah tatkala Tuhan kamu memberitahu : “Demi sesungguhnya! Jika kamu bersyukur nescaya aku akan tambahi nikmatku kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabKu amat pedih”. (Ibrahim, 14: 7)
Sementara kita masih hidup, rebutlah kesempatan dalam memperbaiki diri ke arah kebaikan.
Daripada Ibnu Abbas Radiallahu-Anhuma Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda : Rebutlah lima perkara sebelum tiba lima perkara, masa muda sebelum tua, masa sihat sebelum sakit, masa kaya sebelum miskin, masa lapang sebelum sibuk dan masa hidup sebelum mati. (Riwayat Al-Imam Al-Hakim)

salam-ukhwah Thursday, August 11, 2011

Synopsis
While trying to avoid the clich├ęs of Hollywood romantic comedies, Dylan and Jamie soon discover however that adding the act of sex to their friendship does lead to complications. 
 
 
Here For Download
 
Part 1
http://www.mediafire.com/?anoqpce5qa9d0j3
Part 2
http://www.mediafire.com/?4x2lc0bp35nw9zr

salam-ukhwah





KUALA LUMPUR – Kementerian Dalam Negeri (KDN) memanggil Ketua Pengarang akhbar The Star kerana penyiaran artikel mengenai juadah Ramadan yang memuatkan gambar masakan daging khinzir.

Timbalan Ketua Setiausaha (Keselamatan), Datuk Abdul Rahim Mohamad Radzi, berkata dalam sisipan semalam, akhbar itu menyiarkan artikel bertajuk ‘Ramadan Delights’ yang memuatkan gambar masakan daging khinzir serta artikel restoran tidak halal yang menyediakannya.

Katanya, KDN memanggil Ketua Pengarang akhbar berkenaan bagi menyatakan kesalahan akhbar itu berikutan tindakannya yang tidak sensitif kerana penyiaran artikel terbabit.

“Kementerian memandang serius kesalahan itu terutamanya kerana sisipan bertajuk ‘Ramadan Delights’ itu adalah ruangan khas bagi memberi panduan dan pilihan kepada umat Islam mengenai restoran untuk berbuka puasa,” katanya.

Beliau berkata, akhbar The Star telah mengakui kesilapan dan akan menyiarkan kenyataan memohon maaf di atas perkara itu.


salam-ukhwah


Plot: An elite North Korean spy, Han Myung Wol, and her partner, Choi Ryu, infiltrates South Korea on a mission to disrupt the Hallyu Wave by kidnapping one of their top stars, Kang Woo. Despite her proficiency at her job, Myung Wol’s one weakness is her uncontrollable curiosity. Hijinks ensue when she falls in love with Kang Woo instead.
Genre: Comedy | Romance 
Language: Korean 
Format: RealMedia
Episodes: 16 

MFM Myung Wol The Spy 2011 (Korean) RMVB
Myung Wol The Spy EP01 – Mediafire English Subtitle
Myung Wol The Spy EP02 – Mediafire English Subtitle
Myung Wol The Spy EP03 – Mediafire English Subtitle
Myung Wol The Spy EP04 – Mediafire English Subtitle
Myung Wol The Spy EP05 – Mediafire English Subtitle
Myung Wol The Spy EP06 – Mediafire English Subtitle
Myung Wol The Spy EP07 – Mediafire English Subtitle
Myung Wol The Spy EP08 – Mediafire English Subtitle
Myung Wol The Spy EP09 – Mediafire English
Myung Wol The Spy EP10 – Mediafire English

salam-ukhwah Wednesday, August 10, 2011


Sinopsis : “Brazil and Roland Flint are the two best assassins in the world-but unknown to each other. While Flint is a master sharpshooter, Brazil is equally skilled with a knife. These two rival assassins form an uneasy alliance to take down the head of a drug cartel, which is backed by the DEA..”


Part 1
http://www.mediafire.com/?niqee443187bjo6
Part 2
http://www.mediafire.com/?539cmhcrp3ugtvw

salam-ukhwah

 
Internet Download Manager (IDM) is a tool to increase download speeds by up to 5 times, resume and schedule downloads. Comprehensive error recovery and resume capability will restart broken or interrupted downloads due to lost connections, network problems, computer shutdowns, or unexpected power outages. Simple graphic user interface makes IDM user friendly and easy to use.Internet Download Manager has a smart download logic accelerator that features intelligent dynamic file segmentation and safe multipart downloading technology to accelerate your downloads. Unlike other download managers and accelerators Internet Download Manager segments downloaded files dynamically during download process and reuses available connections without additional connect and login stages to achieve best acceleration performance. 

Internet Download Manager supports proxy servers, ftp and http protocols, firewalls, redirects, cookies, authorization, MP3 audio and MPEG video content processing. IDM integrates seamlessly into Microsoft Internet Explorer, Netscape, MSN Explorer, AOL, Opera, Mozilla, Mozilla Firefox, Mozilla Firebird, Avant Browser, MyIE2, and all other popular browsers to automatically handle your downloads. You can also drag and drop files, or use Internet Download Manager from command line. Internet Download Manager can dial your modem at the set time, download the files you want, then hang up or even shut down your computer when it's done.

Other features include multilingual support, zip preview, download categories, scheduler pro, sounds on different events, HTTPS support, queue processor, html help and tutorial, enhanced virus protection on download completion, progressive downloading with quotas (useful for connections that use some kind of fair access policy or FAP like Direcway, Direct PC, Hughes, etc.), built-in download accelerator, and many others. 
 
Here For Download

salam-ukhwah Tuesday, August 9, 2011

Alkisahnya.....
situasi berlaku di dlm kelas..
*cikgu masuk kelas...

Murid : Selamat pagi, Cikgu.

Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja?

Petang dan malam awak doakan saya tak selamat?

Murid : Selamat pagi, petang dan malam Cikgu!

Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh

orang! Kata selamat sejahtera! Senang dan penuh

bermakna.Lagipun ucapan ini meliputi semua

masa dan keadaan.


Murid : Selamat sejahtera Cikgu!


Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik.

Hari ini Cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan

berlawan. Bila Cikgu sebutkan perkataannya,

kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi

perkataan-perkataan itu, faham?


Murid : Faham, Cikgu!

Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.

Murid : (senyap)

Cikgu : Pandai!

Murid : ****h!

Cikgu : Tinggi!

Murid : Rendah!

Cikgu : Jauh!

Murid : Dekat!

Cikgu : Keadilan!

Murid : UMNO!

Cikgu : Salah!

Murid : Betul!

Cikgu : ****h!

Murid : Pandai!

Cikgu : Bukan!

Murid : Ya!

Cikgu : Oh Tuhan!

Murid : Oh Hamba!

Cikgu : Dengar ini!

Murid : Dengar itu!

Cikgu : Diam!

Murid : Bising!

Cikgu : Itu bukan pertanyaan, ****h!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!

Cikgu : Mati aku!

Murid : Hidup kami!

Cikgu : Rotan baru tau!

Murid : Akar lama tak tau!

Cikgu : Malas aku ajar kamu!

Murid : Rajin kami belajar Cikgu!

Cikgu : Kamu gila!

Murid : Kami siuman!

Cikgu : Cukup! Cukup!

Murid : Kurang! Kurang!

Cikgu : Sudah! Sudah!

Murid : Belum! Belum!

Cikgu : Mengapa kamu semua ****h sangat?

Murid : Sebab saya seorang pandai!

Cikgu : Oh! Melawan!

Murid : Oh! Mengalah!

Cikgu : Kurang ajar!

Murid : Cukup ajar!

Cikgu : Habis aku!

Murid : Kekal kami!

Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!

Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!

Cikgu : Sudah, ****h!

Murid : Belum, pandai!

Cikgu : Berdiri!

Murid : Duduk!

Cikgu : Saya kata UMNO salah!

Murid : Kami dengar KeADILan betul!

Cikgu : Bangang kamu ni!

Murid : Cerdik kami tu!

Cikgu : Rosak!

Murid : Baik!

Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!

Murid : Kami dilepaskan tengah malam itu!
Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar)

salam-ukhwah Monday, August 8, 2011

7-Zip is open source software. Most of the source code is under the GNU LGPL license. The unRAR code is under a mixed license: GNU LGPL + unRAR restrictions. Check license information here: 7-Zip license.


Software ini sama guna dengan winrar tetapi ianya lebih bagus berbanding dengan winrar.....selamat mecuba software ini...untuk mendownload klik disini

salam-ukhwah


Seorang lelaki telah berkenalan dengan seorang perempuan di fb(facebook). Apabila mereka telah rapat, mereka menjadi gf & bf.Tetapi masalahnya , mereka belum pernah berjumpa...Maklumlah lelaki itu tinggal di KL manakala perempuan itu tinggal di Johor

Pada suatu hari , lelaki itu sudah tidak sabar untuk melihat wajah perempuan itu lalu menghantar msg kepada makwenya....

Lelaki : awak , saya nk jumpa awak... saya x sabar nk lihat rupa awk.

Perempuan : betul ke? jemputlah datang ke rumah saya.

Lelaki : awak tinggal kat mne?

Perempuan : saya tinggal kat Johor........ No46,Jalan Simpang 3,0800000 , Johor

Lelaki : saya akan bertolak esok!

Keesokan harinya , lelaki itupun bertolak ke Johor untuk berjumpa dgn makwenya... Dalam pejalanan , mereka berbalas msg...

Perempuan : awak.... awk x sampai lagi ke? saya boring ni....

Lelaki : saya dlm prjalanan ke rumah awak laa.......

Perempuan : ok saya akan tunggu... Miss u.. :)

Selepas beberapa jam , lelaki itu sampai ke rumah makwenya...Lalu mengetuk pintu rumah makwenya..Bukannya perempuan itu yg membukanya tetapi ayahnya

Lelaki : pak cik..... inikah rumah Fatimah??

Pak cik : ye.. kenapa?

Lelaki : Fatimah ada ke pak cik? saya ni sahabatnya... dtg melawat (sebenarnya dlm hati lelaki itu berkata,, ''Aku ni balak dialah =,=' ''

Pak cik : Fatimah dh lama meninggal dunia.

Lelaki : x mungkinlah pak cik. saya baru msg dia tadi..

Mereka berdua terdiam sebentar..

Bunyi telefon lelaki itu memecah kesunyian....

Perempuan : awak x sampai lagi ke??

Lelaki : saya sudah jumpa dgn bapa awk lpas tu dia kata awk dh meninggal dunia...

Perempuan : mmng lah saya sudah meninggal dunia

Lelaki : habis tu.. mcm mna awak boleh reply msg saya?

Perempuan : Saya guna digi! Digi kan ada di mana2........

salam-ukhwah


Salwa baru saja memulakan pekerjaan barunya sebagai seorang guru kaunseling di sebuah sekolah.

Dia sangat bersemangat untuk memberikan nasihat kepada pelajar2 di sekolah itu.

Pada masa rehat.. dia melihat seorang pelajar yang tengah berdiri seorang diri hujung padang sedangkan kawan-kawangnya yang lain asyik bermain di tengah-tengah padang mengejar bola antara satu sama lain.

Salwa cuba mendekati pelajar itu dan bertanya apakah dia ada masalah… Pelajar itu menjawab bahawa keadaannya baik saja.

Mendengar jawapan itu Salwa lalu meninggalkannya.

Beberapa minit kemudian Salwa memerhatikan lagi pelajar itu masih sendirian di tempat yang sama. Salwa kini yakin bahawa pelajar ini sebenarnya mempunyai masalah.

Lalu sekali lagi Salwa mendekati pelajar itu dan berkata penuh kelembutan…

“Apakah kamu mahu kalau saya menemanimu?”

Pelajar itu menjawab..

“Okey.. boleh saja…!”

Merasa bahawa pendekatannya berhasil Salwa bertanya lagi..

“Kenapa kamu berdiri seorang diri di sini?”

“Kerana …” jawab pelajar itu dengan penuh kehairanan…

“… Saya adalah penjaga gol!”

salam-ukhwah

Mula-mula anda mendowload software winrar full version dan instal ke dalam pc anda....Pilih fail yang mahu di extract seperti contoh fail movie yang didownload mempunyai banyak bahagian.....anda cuma open fail movie yang part 1 saja untuk extract fail....


lepas tu anda pilih extract seperti gambar di bawah....perhatian fail yang hendaklah di extract mestilah sama contohnya.....sayang-sayang baik part 1.rar,sayang-sayang baik part 2rar,sayang-sayang baik part3rar....kalu name fail x sama extract tidak akan berjaya mendapat fail yang anda mau....


selepas itu pilih kat mane anda mau letak fail yang telah di extract dibahagian mana dlm hardisk atau pendrive anda...


lepas tu klik ok.....tunggu sehingga selesai...

salam-ukhwah


WinRAR is a powerful archive manager. It can backup your data and reduce the size of email attachments, decompress RAR, ZIP and other files downloaded from Internet and create new archives in RAR and ZIP file format. You can try WinRAR before buy, its trial version is available in downloads. 

Here Download Full Version
http://www.ziddu.com/download/14111025/WinRAR4.00.rar.html

salam-ukhwah Sunday, August 7, 2011

Will Rodman (James Franco) is a San Francisco scientist who has been trying to develop a cure for Alzheimer's Disease by testing a genetically engineered retrovirus on chimpanzees. The virus mutates the chimpanzees, giving them a human level of intelligence. One of his test subjects, a female chimpanzee, goes on a rampage because she believes her baby, to whom she secretly gave birth, is threatened. She is killed after disrupting a board meeting. Will's boss Steven Jacobs (David Oyelowo) orders subordinate Robert Franklin (Tyler Labine) to put all the test chimpanzees down, but he cannot bring himself to kill the chimpanzee's baby, and instead gives him to Will, who names him Caesar (Andy Serkis) and raises him in his house. Caesar has inherited his mother's high intelligence, and learns quickly.

Will gives a sample of his cure to his father, Charles (John Lithgow), who is suffering from Alzheimer's disease. At first his father improves but later his body's immune system fights off the virus and his dementia returns. In his dementia, Charles gets into his neighbor's car and damages it, angering the neighbor (David Hewlett). As he threatens Charles and pushes him down, the onlooking Caesar attacks him. After the incident, Caesar is forced to leave Will's house and is held in a San Bruno primate facility run by John Landon (Brian Cox). The apes are treated cruelly by Landon's son Dodge (Tom Felton) who works as a guard there. Caesar is initially treated poorly by both the staff and the other apes. When Dodge brings his friends into the facility, one of them gets too close to Caesar's cage and is grabbed by Caesar, who steals his pocket knife, later using it to escape his cell. Caesar then frees a gorilla and, with his help, gains dominance over the other apes.

Meanwhile, Will creates a more powerful form of the virus to further treat his father and new tests on chimpanzees begin. It strengthens the intelligence of the apes even further, but it is fatal to humans, unbeknownst to the scientists. Franklin is exposed to the new virus and begins sneezing out blood. He accidentally sneezes on Will's neighbor, and is later found dead in his apartment. Will attempts to warn Jacobs against further testing, but when Jacobs plans to continue it, Will quits his job.
Caesar eventually escapes from the primate facility and travels to Will's house, where he steals an airborne strain of the new virus and releases it throughout the cage area, enhancing the intelligence of his fellow apes. He beats Dodge down and, after showing his first capability of speech by shouting "No!" at him, electrocutes him by spraying him with a hose while his stun stick was turned on. The apes at the facility escape into the city, releasing the remaining apes from Will's former place of work and from San Francisco Zoo.

The apes then force their way past a police blockade of the Golden Gate Bridge meant to stop them from crossing. Jacobs arrives in a helicopter and one of his crewmen begins gunning down apes. The gorilla who helped Caesar become dominant among apes sacrifices himself to take down the helicopter, which crashes on the bridge, killing everyone inside except Jacobs. He begs for help, but his helicopter is pushed down into the bay below by a chimpanzee. The apes make it into the Muir Woods National Monument forest. Will arrives at the forest and is attacked by the same chimpanzee that killed Jacobs, but Caesar stops it from harming Will. Will warns Caesar that humans are strong, but tells him that he can protect him if he returns home. Caesar, now capable of speech, tells him that "Caesar is home" in the redwood forest. Meanwhile, the virus responsible for raising the apes' intelligence has started a global pandemic among humans.

Part 1
http://www.mediafire.com/?av3hv9g6hhdanfl
Part 2
http://www.mediafire.com/?885d8toublrljff

Visitors

Banner

" />