salam-ukhwah Friday, December 7, 2012

semalam ambo ada terjupe tentang produk razer nie....diaorang nak bagi hadiah percuma untuk semua orang....Hadiah nya pun menarik. Antaranya hadiah boleh tengok bawah nie :-Caranya mudah sahaja untuk anda dapatkan hadiah-hadiah ini. Iaitu hanya perlu tekan di sini >> Razerzone

Seterusnya anda hanya perlu share dengan rakan2 anda unik link yang diberi dari razer kepada anda.

Selamat mencuba.

salam-ukhwah Sunday, December 2, 2012Sekadar berkongsi perkara paling basic sebelum kita menekan shutter iaitu ilmu mengenai teknik teknik memegang kamera kita. Ada bermacam macam cara untuk memegang kamera dan kebiasaanya bergantung kepada jenis lens (standard/wide atau tele lens) yang kita pakai dan keadaan persekitaran kita contohnya ISO yang sesuai di pakai.

Dengan cara memegang kamera yang salah kemungkinan besar akan menyebabkan gambar yang kita ambil itu blur/bergoyang. Dengan cara yang betul juga kita boleh mendapatkan gambar yang sharp tanpa menggunakan tripod contohnya handholding utk shutter 1/15s.

Di sini saya ingin berkongsi tips yang dari Joe McNally (http://www.joemcnally.com) dalam blog nya (http://www.joemcnally.com/blog).

Secara amnya, Joe McNally menerangkan dengan terperinci dalam klip videonya di sini
http://www.youtube.com/watch?v=EDsx3-FWfwk Cara penerangannya cukup bersahaja dan banyak jugak jokes yang diselitkan.

Semua keterangan boleh dibaca di blognya http://www.joemcnally.com/blog/2008/03/10/da-grip/
Gambar gambar yang di link kan di sini juga di ambil dari blognya.


1. Cara yang kurang tepat

sebab..boleh menyebabkan anda sakit belakang.

2. Cara yang digunakan oleh Joe McNally


Tangan kiri dan tangan kanan seboleh bolehnya kepitkan ke badan serapat yang mungkin supaya posisi kita lebih stabil dan kurang bergoyang bila menekan shutter kelak.

3. Juga cara yang kurang tepat


- Kurang digalakkan kerana seperti seolah olah memegang kayu baseball. Tangan kiri kita jugak seolah olah mengepak dan menjadikan kedudukan kurang stabil.

4. Cara unorthodox yang dicadangkan
-kamera diletakkan di atas bahagian dada sebelah kiri, bukan atas bahu tapi bawah bahu sikit, supaya denyutan jantung kita tidak memberi gangguan kepada kamera kita.

5. Cara memegang tele lens, ada ditunjukkan di video clip dalam link youtube di atas.


Sumber disini 

Visitors

Banner

" />